Datum: 25 januari 2019
Det nya året började blåsigt, bokstavligt talat. Stormen Alfrida slog till ordentligt i landet och lämnade spår som fortfarande syns. Men det gäller att vara försiktig i efterarbetet.
– Att arbeta i en stormskog är det farligaste skogsarbetet som finns, säger Jahn Edlund, säljare på Terri.
Året var bara några timmar gammalt när stormen Alfrida nådde Sverige. Det intensiva lågtrycket kom hela vägen från Island och innebar bland annat nya vindrekord i Finland. Hårdast drabbat i Sverige blev Stockholms län och framför allt Norrtälje.
– Totalt handlar det om 550 000 kubikmeter skog som har fällts till följd av stormen, och det är väldigt mycket. Två veckor efter att stormen härjade var fortfarande 4 000 hushåll utan ström, säger Jahn Edlund som arbetar i distriktet.
Effekterna efter stormen är väldigt betydande, berättar Jahn Edlund och jämför med stormen Jan, som bara dagarna efteråt uppmätte lika höga vindhastigheter i Norrland. Skillnaden var att stormen Jan inte alls fick ned någon skog.
För skogsägare i områdena där stormen Alfrida har huserat innebär en hel del upparbetning av virket som slagits ned till backen. Det mesta blir massaved då träden inte duger till sågtimmer.
– Det måste tas om hand innan midsommar. Ligger träden längre i skogen blir det förstört. Men det gäller att vara försiktig när man går ut i stormskog, säger Jahn.
Att låta träden ligga kvar är ingen lösning. Träden ligger och spänner över varandra och på ledningar. Risken finns att de kastas rakt ut i luften, vilket kan innebära livsfara.
– Många tänker naturligtvis att det inte är någon fara. Men att arbeta i en stormskog är det farligaste skogsarbetet som finns.
– Träden kan röra sig okontrollerat när de spänner i varandra. Som tur är finns det väldigt bra maskiner att arbeta med. Men vartefter man upparbetar träden måste man få bort virket. Till följd av stormen har jag redan märkt att intresset för små och smidiga skogsmaskiner har ökat, säger Jahn Edlund.